Saturday, December 18, 2010
Halal site de sport...sau e doar părerea mea?
Publicat de
Admin
la
6:43 PM
Halal site de sport...sau e doar părerea mea?
2010-12-18T18:43:00+02:00
Admin
jurnalism sportiv|sport.ro|
Comments
Etichete:
jurnalism sportiv,
sport.ro
Friday, November 12, 2010
55 ture până la aflarea campionului în Formula 1
Ultima bătălie a sezonului în Formula 1 se dă pe circuitul din Abu Dhabi. Echipa Red Bull, şi-a asigurat titlul la constructori după cursa de la Interlagos, însă numele campionului mondial se va afla doar după ultima cursă a sezonului. Momentan pe primul loc se află Fernando Alonso cu 8 puncte faţă de Mark Webber.( Alonso 246, Webber 238, Vettel 231 puncte).
Se conturează o cursă foarte interesantă, deoarece echipele angrenate în bătălia pentru trofeul de campion la piloţi pregătesc diferite strategii...cel puţin aşa se vehiculează prin presă. În timp ce Massa a declarat că-l va ajuta pe Alonso, şi-i va ceda locul dacă e nevoie, Vettel a fost mai misterios, şi a spus că totul se va decide pe pistă. Managerul echipei RedBull, Christian Horner a declarat că: „Piloţii echipei vor fi sprijiniţi în mod egal, la fel ca de-a lungul întregului sezon.”
Alonso poate câştiga dacă:
Termină pe locul unu sau doi, indiferent de rezultatele celor doi piloţi de la RedBull.
Termină pe locul trei, iar cursa nu va fi câştigată de Webber.
Termină pe locul patru, iar Webber termină al doilea, tot Alonso e campion. Chiar dacă termină pe locul cinci, iar Webber pe doi, tot spaniolul are avantaj faţă de Webber, deoarece are mai multe victorii ca australianul.
Alonso poate pierde dacă:
Va termina pe locul trei, iar Webber câştigă.
Spaniolul termină cursa de la locul şase în jos, Webber devine campion mondial dacă termină pe unul din primele două poziţii.
DAR, există şi variantele ca:
Alonso termină de la locul şase în jos, iar Webber pe locul trei, sau de la locul trei în jos, şi Vettel câştigă cursa, el devinde campionul mondial!
Hamilton poate câştiga titlul, dacă câştigă cursa, iar Alonso şi Webber nu termină în puncte la Abu Dhabi.
Eu zic că totul e posibil, deoarece am mai văzut până acum surprize în Formula 1, să nu uităm că în 2008 Massa a fost campion mondial pentru câteva secunde...
Cine se va bucura după ultima fluturare a steagului cu pătrăţele din acest sezon???
Publicat de
Admin
la
3:12 PM
55 ture până la aflarea campionului în Formula 1
2010-11-12T15:12:00+02:00
Admin
2010|felipe massa|formula 1|formula 1 sezonul 2010|hamilton campion mondial|mark webber|vettel|
Comments
Etichete:
2010,
felipe massa,
formula 1,
formula 1 sezonul 2010,
hamilton campion mondial,
mark webber,
vettel
Wednesday, September 29, 2010
2 minute
Marţi seara nu sa repetat rezultatul de acum doi ani de pe Olimpico. Acum a fost 2-1 pentru Roma, dar rezultatul nu arată tocmai realitatea de pe teren, deoarece CFR a jucat fotbal! Dacă în campionat ar practica tot acest joc, atunci cu siguranţă ar fi pe alt loc în clasament. Aseară în prima repriză CFR-ul a rezistat foarte bine, şi în prima jumătate de oră, părerea mea e, că au fost peste Roma, dar mingea nu a vrut să intre. Traore a ratat cea mai mare ocazie a primei reprize, zguduind bara porţii lui Bogdan Lobonţ. Am putea filozofa mult la această fază: ce ar fi fost dacă pasa la Culio, ar fi fost alt rezultat la final pe tabelă? Aşa a fost să fie, acum nu ne putem întoarce în timp, să schimbăm ceva...gata sa terminat. În repriza a doua, acelaşi Traore a mai zguduit odată bara porţii lui Lobonţ, dar degeaba nu bările contează într-un meci. Peste puţin timp Roma a marcat două goluri în două minute! Clujul a fost răpus în 2 minute. Cu toate că după, Rada a redus din diferenţă marcând cu capul, după un corner.
Roma a făcut diferenţa, prin individualităţi, în schimb CFR a arătat că are echipă, şi pot face faţă în competiţii importante. Clujenii au mizat mai mult pe contratac, Traore arătându-şi viteza superioară în mai multe faze. Nuno Claro a prins o zi bună, şi a salvat de câteva ori CFR-ul, dar nu a fost de ajuns.
În acest meci CFR-ul a arătat ca o echipă, au jucat mai bine ca acum doi ani, dar nu câştigat. De ce spun asta? Acum doi ani, după marcarea golurilor nu au făcut mare lucru, şi nu au jucat la fel de bine ca acum. Aseară au legat mai multe pase, nu au fost dominaţp chiar aşa, ca în precedenta întâlnire de pe Olimpico. Romanii au şutat de multe ori pe poartă, dar portarul portughez a fost într-o zi de graţie. Am observat în timpul meciului atitudinea tipică echipelor româneşti, care se opresc de multe ori, pentru a protesta, a cere fault, henţ sau offside. De două ori era să primească gol din acest motiv clujenii, dar norocul a fost de partea lor atunci. Per ansamblu Roma a arătat că are jucători mai buni ca CFR-ul, şi sunt mai experimentaţi marcând rapid de două ori. După primul gol, clujenii nici nu şi-au revenit, şi l-au primit pe al doilea.
Dacă CFR-ul va juca măcar la fel de bine şi cu Bayern, putem spera la locul 3, iar dacă vor juca la fel şi în campionat atunci putem spera la o bătaie acerbă pentru titlu şi cupă în România.
Rezumatul video al meciului AS Roma-CFR Cluj 2-1:
Friday, September 17, 2010
Aşteptări de la noul sezon
Am aşteptat cu mare nerăbdare să înceapă noul sezon fotbalistic în Europa. Am urmărit cu mare atenţie schimburile de jucători, antrenori, manageri la clubuile cu pretenţii. După terminarea CM din Africa meciurile amicale nu mi-au putut alina setea de fotbalul adevărat, de cel spectaculos cum e cel din Champions League. În sfârşit a început şi adevăratul fotbal, cea mai prestigioasă competiţie intercluburi a debutat în 14 septembrie. Cu toate că primul gol marcat în acest sezon, a fost un autogol(Pasanen în meciul Werder-Tottenham) am fost foarte fericit, deoarece Realul meu, Realul nostru a debutat cu dreptul în Ligă. A fost un meci frumos, chiar dacă am câştigat doar cu 2-0 am arătat că suntem o echipă, dar nu încă o mare echipă. Totuşi, cei care au văzut meciul Real Madrid-Ajax, pot spune liniştit că au văzut fotbal, au asitat la un spectacol. Mourinho a transformat echipa, şi trăiesc cu speranţa că în acest sezon vom fi galactici. Ozil a fost fenomenal în acest meci, sper din tot sufletul că voi putea să-l compar cu dirijorul meu preferat Zidane. Deoarece de pre vremea lui, nu am văzut pe cineva să fie atât de sigur pe el, şi să dea aşa pase de la mijlocul terenului în sus. Din primul minut terenul a fost înclinat spre poarta lui Stekelenburg. Nu am avut emoţii, eram sigur că acest meci nu-l putem pierde.
Aşteptările mele de la acest sezon sunt normale, trebuie să trecem de „blestemul sferurilor” neapărat, trebuie să câştigăm campionatul, şi trebuie să câştigăm în El Classico. Băieţi nu mă dezamăgiţi, anul acesta e al vostru, e al nostru, al tuturor fanilor Real Madrid, la sfârşit, când tragem linie să putem spune că în acest sezon am îndeplinit toate obiectivele, şi să fim mândrii de strălucirea Galaxiei Albe!
Hala Madrid!
Publicat de
Admin
la
1:02 PM
Aşteptări de la noul sezon
2010-09-17T13:02:00+03:00
Admin
champions league 2010|el classico|real madrid|
Comments
Etichete:
champions league 2010,
el classico,
real madrid
Monday, September 13, 2010
A început procesul în cazul uciderii lui Marian Cozma!
Luni, 13 septembrie a început procesul în cazul uciderii lui Marian Cozma. Cred că vă amintiţi că, în februarie 2009, jucătorul echipei MKB Veszprém şi al naţionalei României a fost înjunghiat mortal, într-un local din Ungaria. În sfârşit a început procesul...Părerea mea, e că e târziu, dar să nu fie prea târziu şi să se facă dreptate în acest caz, şi cei vinovaţi să plătească, deoarece persoanele care comit crime nu merită să fie în libertate! Principalul suspect, Raffael Sandor nu a declarat nimic în faţa judecătorului de la tribunal, ci a susţinut cele spuse până acum poliţiştilor, că el nu a înjunghiat pe nimeni nici în local, şi nici în afara localului Patriota, şi nu deţinea la el cuţit. Conform declaraţiei anterioare, el a fost lovit în cap, în local, a căzut jos, şi nu a mai văzut nimic, când a ieşit afară vedea în ceaţă. şi nu sa bătut cu nimeni. Nici ceilalţi doi învinuiţi: Németh Győző şi Sztojka Ivan nu au declarat nimic nou la tribunal. Cei trei sunt principalii suspecţi în cazul uciderii lui Mariam Cozma. Sztojka a fost confruntat cu ceilalţi doi la tribunal, dar fără succes. Procesul va continua marţi. Judecătoria are două cazuri de rezolvat: pentru uciderea lui Cozma vor fi audiaţi trei suspecţi, iar pentru bătaie şi ferocitate vor fi audiaţi 25 de persoane.
Sper ca justiţia va face dreptate în acest caz, şi o va face cât mai repede, deoarece dacă e tot amânat, uşor-uşor cazul poate fi muşamalizat, şi dacă se va ajunge aici...ar fi mult prea trist pentru toţi cei care au ţinut la Cozma, şi pentru toţi cei care vor dreptate, fără să mai vorbim de familia fostului handbalist. Oricum nimic nu-l va mai aduce înapoi pe Păsărilă...
Sper ca justiţia va face dreptate în acest caz, şi o va face cât mai repede, deoarece dacă e tot amânat, uşor-uşor cazul poate fi muşamalizat, şi dacă se va ajunge aici...ar fi mult prea trist pentru toţi cei care au ţinut la Cozma, şi pentru toţi cei care vor dreptate, fără să mai vorbim de familia fostului handbalist. Oricum nimic nu-l va mai aduce înapoi pe Păsărilă...
Publicat de
Admin
la
9:53 PM
A început procesul în cazul uciderii lui Marian Cozma!
2010-09-13T21:53:00+03:00
Admin
marian cozma ucis|procesul marian cozma|raffael sandor|
Comments
Etichete:
marian cozma ucis,
procesul marian cozma,
raffael sandor
Monday, July 26, 2010
La revedere Căpitane...
Sincer nici nu ştiu ce simt, când am aflat că Raul pleaca de la Real Madrid. E păcat, că pleacă, deoarece un simbol părăseşte cel mai cunoscut club de fotbal spaniol. Dar mă bucur pentru el, dacă rămânea nu juca titular, ci din când în când era introdus pe la sfârşitul meciurilor, şi EL nu merită aşa ceva. Cu toate că, nu de multe ori ne-a salvat după ce a fost introdus pe teren. Raul a câştigat cu Real, de şase ori campionatul, şi de trei ori Liga Campionilor. Urmărind conferinţa de presă, am văzut că Raul e un adevărat simbol pentru acest club. După ce a coborât pe gazon, să salute galeria, a semnat fiecare poză, carte, tricou sau eşarfă, nu a refuzat nimic. Sa văzut cât de mult a iubit şi iubeşte acest club, deoarece i-au dat lacrimilie, când picioarele i-au atins gazonul de pe Santiago Bernabeu. A fost aplaudat minute în şir, aşa au încercat cei prezenţi să-i mulţumească pentru tot ce a făcut pentru Real. Meciurile în care ai jucat au fost întotdeauna speciale, ai arătat cum trebuie să fie un adevărat căpitan, ai fost plin de ambiţie, de dăruire. Ai luptat ca un adevărat conducător pe câmpul de luptă, care pentru tine a fost terenul de fotbal. Nu te-am văzut niciodată să fi huiduit, niciodată nu ai renunţat, ai dat totul pe teren pentru echipa ta. Ai fost tânăr când ai început să joci pentru Real, dar cu toate că au trecut anii şi peste tine Căpitane, în fiecare meci ai dat dovadă de aceaşi ambiţie şi spirit de luptă. Din păcate prea puţini jucători au acest talent şi acestă dăruire pe care-l ai tu, şi sunt sigur că Realul nu va avea un căpitan aşa cum ai avut tu. Degeaba achiziţiile scumpe, nici un jucător nu se va dărui aşa cum o făceai tu pentru Real Madrid. Cu siguranţă îţi meriţi numele de Raul Madrid. Eşti o legendă vie, şi te vei întoarce la dragostea ta eternă, te vei întoarce la acest club, la acestă viaţă, deoarece aşa cum ai spus-o şi tu în ultima conferinţă de presă ca jucător al Realului: “Azi e prima zi din noua mea viaţă...” Nu-ţi spun Adio, ci doar La revedere, deoarece ştiu că te vei întoarce acasă Căpitane…
Publicat de
Admin
la
3:25 PM
La revedere Căpitane...
2010-07-26T15:25:00+03:00
Admin
raul gonzalez|raul pleaca de la real|real madrid|
Comments
Etichete:
raul gonzalez,
raul pleaca de la real,
real madrid
Sunday, May 30, 2010
Instigare sau nu la violenţă?
Violenţa şi agresivitatea sunt fenomene care se completează şi care generează o serie de consecinţe negative şi distructive asupra structurii şi stabilităţii sociale şi provoacă stări demoralizatoare şi de insecuritate. Cauzele violenţei sunt diversificate, de multe ori fiind alimentate de dificultăţi economice, sărăcie, inegalităţi, sport etc. Fenomenul de violenţă se regăseşte în toată lumea, dar creşterea actelor de violenţă este mai accentuată în fostele ţări comuniste.
Mass-media are o influenţă foarte mare asupra populaţiei, nu numai informează, ci şi influenţează. Sunt foarte multe emisiuni televizate care oferă aproape zilnic modele de agresiune verbală şi fizică.
Nu putem nega, că violenţa face parte din viaţa de zi cu zi, dar sunt multe, enorm de multe surse media care ne amintesc asta. Putem vedea subiecte de primă pagină, ştiri care încep cu acte de violenţă. Senzaţionalul contează şi din acest motiv majoritatea redactorilor, producătorilor exploatează slăbiciunea publicului şi nu se sfiiesc să publice astfel de materiale. Cu astfel de subiecte jurnalişti îşi câştigă existenţa, desigur aici nu mă refer la toţi jurnaliştii, dar sunt tot mai puţini aceia care practică jurnalism de calitate. Nu de puţine ori am citit articole fără un conţinut substanţial de informaţii, dar care au fost publicate doar să atragă cititori, cumpărători. Dacă se întâmplă ceva mai grav, deja se fac emisiuni speciale şi apar diferite ipoteze despre atacuri teroriste, atentate cu bombe etc. Ca la final să aflăm că nu a fost nici pe jumătate atât de grav, cu au prezentat cei din mass-media. În aceste momente se uită de codul etic şi deontologic al jurnalistului? Se uită de legile care spun că: jurnalistul este dator să caute, să respecte şi să comunice faptele aşa cum acestea pot fi cunoscute prin verificări rezonabile. În relatarea faptelor şi a opiniilor, jurnalistul va acţiona cu bună-credinţă. Jurnalistul este dator să respecte prezumţia de nevinovăţie. Informaţia trebuie clar delimitată de opinie.
De multe ori se uită acest cod, şi se publică articole în care informaţiile nu sunt verificare din trei surse, aşa cum se cere. De câţiva ani putem observa o degradare a presei sportive. Fuga după audienţă, după rating duce la această degradare. În variantele online ale ziarelor sportive putem observa lipsa totală a etici şi a deontologiei profesionale. Titlurile multor articole incită la ură, la violenţă, ca să nu mai vorbim de comentariile cititorilor la majoritatea articolelor. Moderarea comentariilor de cele mai multe ori lipseşte, şi în acest fel oricine poate să dea frâu liber imaginaţiei şi să-şi prezinte cele mai extremiste idei.
Un exemplu concret este meciul din Cupa Uefa de anul trecut dintre Steaua Bucureşti şi Ujpest Budapesta, când cei de la siteul sport.ro au pus ca titlu: „Dinamoviştii, alianţă cu Steaua contra suporterilor lui Ujpest: Le dăm foc!”
Cu astfel de titluri nu putem spune că suntem jurnalişti care respectă etica profesională, deoarece e clar că astfel de titluri atrag cititori dar incită la violenţă şi la ură. Cum era de aşteptat după mai multe astfel de articole pe stadion au fost bătăi între suporteri şi au apărut multe bannere rasiste. Astfel de articole nu fac cinste sportului, nu fac cinste fotbalului, nu fac cinste jurnalismului, deoarece cei de la UEFA au ca slogan RESPECT, şi cer jucătorilor, spectatorilor să respecte etnia, diferenţa, fair-playul. Dar din păcate cu astfel de contre din partea unor jurnalişti, mai bine zis pseudo-jurnalişti să nu ne aşteptăm la mai mult respect din partea acelor cititori care merg la un meci de fotbal după ce citesc aceste articole, care conţin desigur şi minciuni. Un alt exemplu al relatărilor sportive extremiste sunt câteva articole despre CFR Cluj. Presa a fost acea care a reactivat conflictul dintre români şi maghiari. Jurnaliştii au fost cei care au numit echipa din Gruia, echipă de
mercenari, că nu este reprezentata României, din moment ce nu joacă mulţi români acolo, declaraţie dată şi de antrenorul Mircea Lucescu. Mă întreb eu, cumva CFR-ul e naţionala României, trebuie să joace neapărat 11 români acolo? Răspunsul logic, şi clar e că NU. Câte şi câte cluburi din fotbalul european au străini în loturile lor, şi în ţările respective nu sunt acuzaţi din acest motiv. Dar la noi e altfel, aici e vorba despre interese, despre bani, despre rivalitate dusă în extreme, etc.
În zilele noaste de cele mai multe ori mass-media devine un instrument al violenţei. Agresiunea informaţială ce apare în media e în contradicţie cu Codul etic şi deontologic al jurnalistului, şi ce se practică de mulţi, nu e altceva decât jurnalism iresponsabil!
Mass-media are o influenţă foarte mare asupra populaţiei, nu numai informează, ci şi influenţează. Sunt foarte multe emisiuni televizate care oferă aproape zilnic modele de agresiune verbală şi fizică.
Nu putem nega, că violenţa face parte din viaţa de zi cu zi, dar sunt multe, enorm de multe surse media care ne amintesc asta. Putem vedea subiecte de primă pagină, ştiri care încep cu acte de violenţă. Senzaţionalul contează şi din acest motiv majoritatea redactorilor, producătorilor exploatează slăbiciunea publicului şi nu se sfiiesc să publice astfel de materiale. Cu astfel de subiecte jurnalişti îşi câştigă existenţa, desigur aici nu mă refer la toţi jurnaliştii, dar sunt tot mai puţini aceia care practică jurnalism de calitate. Nu de puţine ori am citit articole fără un conţinut substanţial de informaţii, dar care au fost publicate doar să atragă cititori, cumpărători. Dacă se întâmplă ceva mai grav, deja se fac emisiuni speciale şi apar diferite ipoteze despre atacuri teroriste, atentate cu bombe etc. Ca la final să aflăm că nu a fost nici pe jumătate atât de grav, cu au prezentat cei din mass-media. În aceste momente se uită de codul etic şi deontologic al jurnalistului? Se uită de legile care spun că: jurnalistul este dator să caute, să respecte şi să comunice faptele aşa cum acestea pot fi cunoscute prin verificări rezonabile. În relatarea faptelor şi a opiniilor, jurnalistul va acţiona cu bună-credinţă. Jurnalistul este dator să respecte prezumţia de nevinovăţie. Informaţia trebuie clar delimitată de opinie.
De multe ori se uită acest cod, şi se publică articole în care informaţiile nu sunt verificare din trei surse, aşa cum se cere. De câţiva ani putem observa o degradare a presei sportive. Fuga după audienţă, după rating duce la această degradare. În variantele online ale ziarelor sportive putem observa lipsa totală a etici şi a deontologiei profesionale. Titlurile multor articole incită la ură, la violenţă, ca să nu mai vorbim de comentariile cititorilor la majoritatea articolelor. Moderarea comentariilor de cele mai multe ori lipseşte, şi în acest fel oricine poate să dea frâu liber imaginaţiei şi să-şi prezinte cele mai extremiste idei.
Un exemplu concret este meciul din Cupa Uefa de anul trecut dintre Steaua Bucureşti şi Ujpest Budapesta, când cei de la siteul sport.ro au pus ca titlu: „Dinamoviştii, alianţă cu Steaua contra suporterilor lui Ujpest: Le dăm foc!”
Cu astfel de titluri nu putem spune că suntem jurnalişti care respectă etica profesională, deoarece e clar că astfel de titluri atrag cititori dar incită la violenţă şi la ură. Cum era de aşteptat după mai multe astfel de articole pe stadion au fost bătăi între suporteri şi au apărut multe bannere rasiste. Astfel de articole nu fac cinste sportului, nu fac cinste fotbalului, nu fac cinste jurnalismului, deoarece cei de la UEFA au ca slogan RESPECT, şi cer jucătorilor, spectatorilor să respecte etnia, diferenţa, fair-playul. Dar din păcate cu astfel de contre din partea unor jurnalişti, mai bine zis pseudo-jurnalişti să nu ne aşteptăm la mai mult respect din partea acelor cititori care merg la un meci de fotbal după ce citesc aceste articole, care conţin desigur şi minciuni. Un alt exemplu al relatărilor sportive extremiste sunt câteva articole despre CFR Cluj. Presa a fost acea care a reactivat conflictul dintre români şi maghiari. Jurnaliştii au fost cei care au numit echipa din Gruia, echipă de
mercenari, că nu este reprezentata României, din moment ce nu joacă mulţi români acolo, declaraţie dată şi de antrenorul Mircea Lucescu. Mă întreb eu, cumva CFR-ul e naţionala României, trebuie să joace neapărat 11 români acolo? Răspunsul logic, şi clar e că NU. Câte şi câte cluburi din fotbalul european au străini în loturile lor, şi în ţările respective nu sunt acuzaţi din acest motiv. Dar la noi e altfel, aici e vorba despre interese, despre bani, despre rivalitate dusă în extreme, etc.
În zilele noaste de cele mai multe ori mass-media devine un instrument al violenţei. Agresiunea informaţială ce apare în media e în contradicţie cu Codul etic şi deontologic al jurnalistului, şi ce se practică de mulţi, nu e altceva decât jurnalism iresponsabil!
Wednesday, May 19, 2010
Au câştigat! Se aude frustraţilor?
CFR Cluj a câştigat al doilea titlu de campioană din istoria clubului şi au şanse să câştige şi cupa României. OK, să trecem peste bucuria cauzată de câştigarea campionatului.(Bucurie unora...nervi, tristeţe şi frustrare altora)
De ce e această echipă atât de urâtă? Cu ce au greşit aceşti oameni, de domnul Iancu din Timişoara îi atacă non-stop, da aproape non-stop se leagă de clujeni! Azi am văzut şi o declaraţie dată de „domnul Jiji” că nu mai pot să scriu fără ghilimele, în ultimul timp nu prea mai e domn dânsul, prea jigneşte el pe toată lumea, şi se crede deasupra tuturor. Spuneţi domnilor patroni, cu ce au greşit clujenii? Ar trebui ca Paszkányi să jignească la fel ca voi, Mureşan să înjure oamenii cum face Becali? Adevărul e că Mureşan, Iuliu Mureşan sa schimbat în ultimii 2 ani, a început să dea şi el declaraţii aşa de prima pagină pentru ziarele de sport-cancan din România, că nu pot să le numesc doar ziare de sport. Mai ales variantele on-line ale acestor ziare câteodată au nişte articole demne de Cancan.
Când văd... că în comentarii majoritatea cititorilor se leagă de istoria Transilvaniei şi de contrastele româno-maghiare mi se face scârbă de acele siteuri şi mă gândesc oare au moderatorii? Cred că majoritatea cititorilor sunt copii frustraţi cu acces limitat la internet şi care intră pe aceste siteuri şi sub protecţia anonimatului se dau mari cunoscători ai sportului şi al istoriei. Hmm aş face o emisiune la care aş invita câţiva „comentatori” consacraţi să văd cum se descurcă în direct, dacă sunt puşi să facă un test de cultură generală.
Nu în ultimul rând văd că mulţi se leagă şi de galeria CFR-ului. E o echipă mai nouă să spunem aşa, nu au chiar aşa mulţi suporteri cum au Steaua, Timişoara şi Craiova, dar au şi ei câteva sute de suporteri. Mulţi spun că.... ehh CFR nu are galerie. Părerea mea e că AU GALERIE, dar una mai civilizată. Ar trebui să înjure şi ei, să se bată, să distrugă stadionul? Asta e sunt mai civilizaţi şi gata, la fel cum sunt şi conducerea şi jucătorii.
Au investit şi au făcut performanţă în scurt timp după promovare. Ce urmează nu ştiu, dar momentan ştiu că unii sunt frustraţi şi nu mai ştiu cum să atace echipa din Gruia. Asta e băieţii, au câştigat campionatul şi poate, poate şi cupa. Dacă nu vă convine, aveţi o şansă în campionatul viitor, până atunci urmăriţi echipa clujeană la televizor în grupele Champions League!
De ce e această echipă atât de urâtă? Cu ce au greşit aceşti oameni, de domnul Iancu din Timişoara îi atacă non-stop, da aproape non-stop se leagă de clujeni! Azi am văzut şi o declaraţie dată de „domnul Jiji” că nu mai pot să scriu fără ghilimele, în ultimul timp nu prea mai e domn dânsul, prea jigneşte el pe toată lumea, şi se crede deasupra tuturor. Spuneţi domnilor patroni, cu ce au greşit clujenii? Ar trebui ca Paszkányi să jignească la fel ca voi, Mureşan să înjure oamenii cum face Becali? Adevărul e că Mureşan, Iuliu Mureşan sa schimbat în ultimii 2 ani, a început să dea şi el declaraţii aşa de prima pagină pentru ziarele de sport-cancan din România, că nu pot să le numesc doar ziare de sport. Mai ales variantele on-line ale acestor ziare câteodată au nişte articole demne de Cancan.
Când văd... că în comentarii majoritatea cititorilor se leagă de istoria Transilvaniei şi de contrastele româno-maghiare mi se face scârbă de acele siteuri şi mă gândesc oare au moderatorii? Cred că majoritatea cititorilor sunt copii frustraţi cu acces limitat la internet şi care intră pe aceste siteuri şi sub protecţia anonimatului se dau mari cunoscători ai sportului şi al istoriei. Hmm aş face o emisiune la care aş invita câţiva „comentatori” consacraţi să văd cum se descurcă în direct, dacă sunt puşi să facă un test de cultură generală.
Nu în ultimul rând văd că mulţi se leagă şi de galeria CFR-ului. E o echipă mai nouă să spunem aşa, nu au chiar aşa mulţi suporteri cum au Steaua, Timişoara şi Craiova, dar au şi ei câteva sute de suporteri. Mulţi spun că.... ehh CFR nu are galerie. Părerea mea e că AU GALERIE, dar una mai civilizată. Ar trebui să înjure şi ei, să se bată, să distrugă stadionul? Asta e sunt mai civilizaţi şi gata, la fel cum sunt şi conducerea şi jucătorii.
Au investit şi au făcut performanţă în scurt timp după promovare. Ce urmează nu ştiu, dar momentan ştiu că unii sunt frustraţi şi nu mai ştiu cum să atace echipa din Gruia. Asta e băieţii, au câştigat campionatul şi poate, poate şi cupa. Dacă nu vă convine, aveţi o şansă în campionatul viitor, până atunci urmăriţi echipa clujeană la televizor în grupele Champions League!
Friday, March 5, 2010
Jurnalismul sportiv de la noi
Sportul, domeniul cu cea mai rapidă dezvoltare în mass-media, nu mai este exilat în ultimele pagini ale ziarelor. În România cele mai cunoscute ziare de sport sunt Gazeta Sporturilor şi Prosport.
Gazeta Sporturilor este cel mai vechi şi longeviv ziar de sport din România. A fost înfiinţat în 1924, dar după apariţia comunismului a fost desfiinţat şi înlocuit cu ziarul Sportul. Vechiul nume şi l-a reluat în 1990. A fost printre primele ziare privatizate din ţară dup 1990. Începând cu anul 1996 acordă titlul de Cel mai bun fotbalist român al anului. Actualmente face parte din trustul Intact.
Prosport este un ziar sportiv, ce aparţine de trustul MediaPro. În unele regiuni ale ţării sunt publicate ediţii ProSport locale adaptate interesului cititorilor din respectivele zone. Articolele în majoritate sunt dedicate fotbalului, dar orice alt eveniment sportiv important poate fi regăsit în paginile ziarului. Ziarul a fost înfiinţat de trustul MediaPro în anul 1997.
Există o rivalitate mare între cele două ziare. De exemplu ambele au bloguri unde pot publica persoane care doresc să devină jurnalişti sportivi. Dar cei de la Gazeta Sporturilor chiar verifică articolele scrise de persoanele care deţin un blog la ei şi dacă văd un articol reuşit e publicat pe site, sau chiar în varianta tipărită a ziarului.
Dar să trecem de la ziare la televiziuni. Mulţi se întreabă de ce nu apare campionatul românesc în cunoscuta emisiune Eurogoals de pe Eurosport. Răspunsul a fost dat de unul dintre jurnalişti sportivi din ţară, şi sunt total de acord cu el.
La noi se face din ce în ce mai puţin jurnalism sportiv. Accentul e pe senzaţional pe scandal. Personaje precum Gigi Becali sau iubitele sportivilor ţin primele pagini ale ziarelor sau sunt subiectul principal al emisiunilor sportive. Desigur cei care sunt producătorii acestor emisiuni, fac în aşa fel încât emisiunea să conţină şi informaţii din sport, dar accentul oricum e pe senzaţional. Apar titluri: Gig Becali şi-a cumpărat ceas unicat, Tănase prins din nou în club alături de bomba sexy. Cu aceste titluri şi genul acesta de ştiri care apar în ziare de sport nu poţi avea pretenţii să apari într-o emisiune cum e cea menţionată mai sus de pe canalul Eurosport, o televiziune serioasă care se ocupă doar de sport.
Desigur nu putem compara bugetul televiziunilor din România cu cele din străinătate, dar şi cu bugetele actuale, dacă vrei poţi face jurnalism sportiv de calitate, dar părerea mea e, că la noi nu se vrea din păcate.
Gazeta Sporturilor este cel mai vechi şi longeviv ziar de sport din România. A fost înfiinţat în 1924, dar după apariţia comunismului a fost desfiinţat şi înlocuit cu ziarul Sportul. Vechiul nume şi l-a reluat în 1990. A fost printre primele ziare privatizate din ţară dup 1990. Începând cu anul 1996 acordă titlul de Cel mai bun fotbalist român al anului. Actualmente face parte din trustul Intact.
Prosport este un ziar sportiv, ce aparţine de trustul MediaPro. În unele regiuni ale ţării sunt publicate ediţii ProSport locale adaptate interesului cititorilor din respectivele zone. Articolele în majoritate sunt dedicate fotbalului, dar orice alt eveniment sportiv important poate fi regăsit în paginile ziarului. Ziarul a fost înfiinţat de trustul MediaPro în anul 1997.
Există o rivalitate mare între cele două ziare. De exemplu ambele au bloguri unde pot publica persoane care doresc să devină jurnalişti sportivi. Dar cei de la Gazeta Sporturilor chiar verifică articolele scrise de persoanele care deţin un blog la ei şi dacă văd un articol reuşit e publicat pe site, sau chiar în varianta tipărită a ziarului.
Dar să trecem de la ziare la televiziuni. Mulţi se întreabă de ce nu apare campionatul românesc în cunoscuta emisiune Eurogoals de pe Eurosport. Răspunsul a fost dat de unul dintre jurnalişti sportivi din ţară, şi sunt total de acord cu el.
La noi se face din ce în ce mai puţin jurnalism sportiv. Accentul e pe senzaţional pe scandal. Personaje precum Gigi Becali sau iubitele sportivilor ţin primele pagini ale ziarelor sau sunt subiectul principal al emisiunilor sportive. Desigur cei care sunt producătorii acestor emisiuni, fac în aşa fel încât emisiunea să conţină şi informaţii din sport, dar accentul oricum e pe senzaţional. Apar titluri: Gig Becali şi-a cumpărat ceas unicat, Tănase prins din nou în club alături de bomba sexy. Cu aceste titluri şi genul acesta de ştiri care apar în ziare de sport nu poţi avea pretenţii să apari într-o emisiune cum e cea menţionată mai sus de pe canalul Eurosport, o televiziune serioasă care se ocupă doar de sport.
Desigur nu putem compara bugetul televiziunilor din România cu cele din străinătate, dar şi cu bugetele actuale, dacă vrei poţi face jurnalism sportiv de calitate, dar părerea mea e, că la noi nu se vrea din păcate.
Etichete:
gsp,
jurnalism,
jurnalism sportiv,
prosport,
sport
Friday, January 1, 2010
Happy New Year !!!
La Mulţi Ani tuturor, să avem un an 2010 de excepţie. Să fim sănătoşi şi fericiţi, că restul vine de la sine.
An Nou Fericit !
An Nou Fericit !
Publicat de
Admin
la
2:23 PM
Happy New Year !!!
2010-01-01T14:23:00+02:00
Admin
2010|2010 in jurul lumii|happy new year|la multi ani|
Comments
Etichete:
2010,
2010 in jurul lumii,
happy new year,
la multi ani
Subscribe to:
Posts (Atom)