Sunday, November 10, 2013

Un musical fantastic: Undeva în Europa (Valahol Európában)

Iubitorii de cultură trebuie neapărat să asiste la musicalul Undeva în Europa la Opera Maghiară din Cluj. Musicalul a luat „naştere” în 1995 şi are acelaşi fir narativ ca şi filmul (Undeva în Europa) din 1948 regizat de Radványi Géza.


Acţiunea se petrece în timpul celui de al doilea război mondial şi prezintă destinul unor copii orfani conduşi de Lunganu(Hosszú interpretat de Farkas Loránd). Furatul e singura modalitate de supravieţuire pentru aceşti copii care străbat drumurile pentru găsirea hranei. Forţele de ordine pornesc pe urma copiilor, care găsesc refugiu pe un deal pustiu în castelul fostului mare dirijor Simon Péter (interpretat de Ádám János).

(sursa: www.hungarianopera.ro)
Mai multe nu vă povestesc, e mai bine să vedeţi acest musical care e titrat în limba română şi să vă formaţi o părere la faţa locului. Sâmbătă, 9 noiembrie sala de spectacole de la Opera Maghiară din Cluj a fost arhiplină şi la final lumea i-a aplaudat în picioare atât pe actorii şi cântăreţii consacraţi precum Farkas Loránd, Ádám János, Kerekes Mária, Laczkó Vass Róbert sau Marosán Csaba cât şi pe copii, deoarece în acest musical un rol extrem de important au copiii!

Copiii alături de dirijorul Simon Péter
A gyerekek körülveszik Simon Pétert
(sursa: hungarianopera.ro)
Ficsúr, Hosszú és Szeplős
interpretaţi de:
Laczkó Vass Róbert, Farkas Loránd, Marosán Csaba
(sursa: hungarianopera.ro)

Chiar dacă acţiunea se petrece în timpul celui de al doilea război mondial, tema este actuală şi azi, deoarece se poate face o paralelă între întâmplările din musical(sau film) respectiv realitatea de azi şi veţi observa că nu puteam rămâne indiferenţi la întâmplările din jurul nostru.

(Repetiţii - Undeva în Europa )

Musicalul Undeva în Europa (Valahol Európában) poate fi văzut pe 16 ianuarie 2014 de la ora 18.30 şi 19 ianuarie de la ora 18 la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

Vizionare plăcută!