Tuesday, November 12, 2013

Unde e Unirea?

Această postare se referă la echipa fanion a judeţului Alba, la echipa noastră iubită UNIREA ALBA IULIA.
Am să încep de la vorbele lui Fănuş Neagu: "Fotbalul românesc, cel pe care eu l-am cântat vreme de aproape 40 de ani, e astăzi un fumător de pipă stinsă." Câtă dreptate au aceste vorbe ale marelui scriitor. Fotbalul nostru e unul lipsit de performanţe, evident că mai sunt excepţii dar acestea sunt parcă prea rare, atât de rare că nici nu mai ştim să ne bucurăm de ele. Fotbalul românesc e azi doar o afacere, un mod de a spăla bani, e sugrumat de aşa zişi finanţatori, de impresari, nişte oamenii care şi-ar vinde şi familia pentru câţiva bănuţi…

Oare nu era mai bine fără asemenea personaje şi eu cred că ne-am putea lipsi de ei liniştiţi...Cu toate că blamăm regimul ceauşist, dar cele mai mari performanţe ale fotbalului românesc au fost obţinute atunci, iar regimul prin faptul că nu dădea drumul jucătorilor afară a contribuit maxim la aceste performanţe, valorile rămânând în ţară. Doar exemplul lui Nicolae Dobrin e relevant care nu a fost lăsat să plece la Real Madrid deşi s-au oferit 2 milioane de dolari pe el, o sumă imensă în acele vremuri.
Să lăsăm însă fotbalul românesc deoparte şi să revenim la Unirea noastră…Această echipă îşi dă ultima suflare tocmai în anul în care ar fi împlinit 90 de ani de existenţă. Şi toate acestea se întâmplă din cauza unor oamenii care nu au ştiut să administreze clubul văzându-şi doar interesul personal.
Asupra mea se aşterne melancolia şi visul şi simt că nu mai am linişte ştiind că nu pot face nimic să salvez această echipă. Trec aproape zilnic pe lângă stadion şi îmi amintesc cu drag de toate momentele care s-au întâmplat aici. Atât cele trăite de mine cât şi cele auzite din poveştile tatălui sau bunicului meu. De la ei am auzit de celebrele meciuri cu Rapid, Bistriţa, UTA, Steaua sau Universitatea Craiova.
Îmi amintesc de primul meu meci văzut pe stadionul Cetate, un meci în care Unirea a învins Chimica Târnăveni cu 4-1. Îmi amintesc de anul primei promovări (Doamne, ce echipă grozavă am putut avea!!!) de celebrul meci cu Bihorul lui Ionuţ Popa cu aceea revenire spectaculoasă de la 0-3 la 4-3 (eram copil de mingi şi am sărit în spatele lui Tibi Moldovan la golul 4 din prelungiri) cu un public senzaţional cum eu nu mai văzusem la Alba Iulia. Îmi amintesc de meciul cu Olimpia Satu Mare când în faţa a 10000 de oamenii Unirea a învins cu 1-0 şi astfel a promovat matematic în prima ligă.
Promovarea! (sursa: ziarulunirea.ro)
Îmi amintesc că mergeam la primul meci cu Timişoara şi pe drum mă cuprindea emoţia că Unirea joacă în prima ligă şi parcă nu îmi venea să cred k e adevărat. Îmi amintesc toate meciurile din acel sezon fabulos de primă ligă, când Unirea era supranumită campioana deplasărilor, de egalul de pe Cetate cu Steaua, în faţa unui public cum nu a mai fost văzut pe acest stadion. A fost un sezon de-a dreptul fermecat, un loc 6 parcă irepetabil, practic a fost odată ca niciodată.
Îmi amintesc şi de a doua promovare şi sezonul petrecut în prima ligă. Sincer mă gândesc că de aici a pornit totul, de aici începe sfârşitul echipei noastre. Dar rămânem cu satisfacţia victorie extraordinare cu Steaua cu incredibilul gol a lui Florin Dan.
Astăzi mă gândesc că de aproximativ un an Unirea nu mai există, iar gazonul de pe Cetate nu a mai fost bătătorit de crampoanele fotbaliştilor Unirii. Alba Iulia este un oraş fără identitate fotbalistică, deşi 90 de ani a trăit datorită Unirii. Nu cred că un alt nume ar fi fost mai potrivit acestei echipe decât UNIREA. Doar atât mai vreau să spun: Alba Iulia şi-a recâştigat cetatea, dar şi-a pierdut echipa, cea care a făcut-o să zâmbească, să se bucure de atâtea ori.

În loc de concluzie, închei cu un gând: Mă întreabă tata uneori de ce nu mai merg la stadion să vad echipa, iar eu în gândul meu îmi zic care stadion tată, care echipă?

Un text de Alex Nandra