Thursday, October 17, 2013

Începe Campionatul Mondial U-17

Campionatul Mondial de Fotbal U-17 debutează pe 17 octombrie în Emiratele Arabe Unite. Cu această competiţie Emiratele au ajuns la cinci evenimente majore organizate în ultimii 10 ani: în 2003 au fost gazdele Campionatului Mondial de Fotbal U-20, în 2009 Campionatul Mondial de Fotbal pe plajă şi Campionatul Mondial al Cluburilor, competiţie găzduită şi în 2010.  


Scurt istoric
Iniţial competiţia a avut denumirea de Campionatul Mondial de Fotbal U-16, şi a debutat în 1985, iar de atunci se organizează din doi în doi ani. Începând din 1991 limita de vârstă a fost ridicată la 17 ani, iar din 2007 au schimbat numele competiţiei în cel de azi. Brazilia şi Nigeria au câte trei titluri de campioane, iar Ghana şi Mexic au câştigat de două ori competiţia. La primele 11 ediţii ale turneului final se calificau 16 echipe, dar din 2007 au extins numărul echipelor calificate la 24.
Ultima ediţia a fost găzduită şi câştigată de Mexic în 2011. Pe locul secund a terminat Uruguayul, iar pe trei şi patru Germania respectiv Brazilia. La turneul final din Mexic, Congo a avut cea mai tânără echipă, media de vârstă fiind de 16 ani şi 2 luni, iar Brazilia şi Germania au fost cele mai „bătrâne” echipe cu o medie de vârstă de 17 ani şi 3 luni! În cele 52 de meciuri jucate în Mexic, au fost înscrise 158 de goluri. Golgheterul competiţiei fiind Souleymane Coulibaly(Coasta de Fildeş) cu 9 reuşite.

Competiţia din acest an, se va disputa în şase locaţii: Abu Dhabi, Al Ain, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah şi Sharjah. Cele 24 de echipe, au fost împărţite în 6 grupe, componenţa lor fiind următoarea:

Grupa A: Emiratele Arabe Unite, Honduras, Brazilia, Slovacia

Grupa B: Uruguay, Noua Zeelandă, Coasta de Fildeş, Italia

Grupa C: Croaţia, Maroc, Panama, Uzbekistan

Grupa D: Tunisia, Venezuela, Rusia, Japonia

Grupa E: Canada, Austria, Iran, Argentina

Grupa F: Mexic, Nigeria, Irak, Suedia

Irak, Maroc, Suedia şi Venezuela sunt debutante la un turneu final al CM defotbal U-17. Un campionat care e practic o rampă de lansare pentru tinerii talentaţi, deoarece cluburile importante sunt cu ochii pe aceşti jucători care vor asigura spectacolul în fotbalul mondial în următorii ani.

Finala se va juca pe 8 noiembrie în Abu Dhabi!