Numărul utilizatorilor de internet, a crescut semnificativ în România. Conform unui sondaj IRES, 52% dintre români folosesc internetul, 30,5% dintre utilizatori petrec cel puţin 30 de minute pe internet, iar cel mai mult navighează în intervalul orar 18-24. Principalul scop al celor care folosesc internetul, este informarea, urmată de corespondenţă, muzică, şi socializare. Conform Facebrands, reţeaua de socializare Facebook are în România 4.719.000 de utilizatori, 50,61% sunt bărbaţi, iar 49,39% femei.
Foarte mulţi tineri, folosesc aceste reţele de socializare(Facebook, Twitter, Hi5 etc.) şi din păcate, mulţi au devenit dependenţi. Este foarte uşor, să-ţi faci „prieteni” pe aceste reţele de socializare, deoarece site-urile folosesc aplicaţii, care-ţi sugerează pe cine să adaugi ca prieten. Aceste „relaţii” virtuale afectează viaţa reală, deoarece pentru unii e mai uşor să comunice online, decât offline. E mai uşor să stai în faţa calculatorului, sau cu laptopul în pat şi să comunici cu cei din online, decât să te deplasezi undeva, pentru a te întâlni cu câţiva amici. Am observat că mulţi tineri, efectiv pierd contactul cu realitatea, petrec ore-n şir în mediul online, şi habar nu au de ce se întâmplă în jurul lor. Ei îşi creează o lumea virtuală proprie, care nu prea are legătură cu realitatea, şi din acest motiv au probleme de socializare cu cei din jurul lor.
sursă imagine: redmondpie.com |
Este uşor să comunici cu prietenii şi colegii pe Messenger, Twitter sau Facebook, deoarece aici se utilizează foarte multe prescurtări. Problemele apar la şcoală, când tinerii nu se pot exprima atât verbal, cât şi oral. Cunosc mulţi părinţi care se miră, când văd notele copiilor, şi n-au habar de ce primesc odraslele lor aşa note mici, cu toate că ei nu pleacă în oraş, stau mult timp în camerele lor, în faţă la calculator...
Dragi părinţi, aici e problema, petrec prea mult timp în faţa calculatorului, păcălindu-vă că ei învaţă! Dar ei nu învaţă, ci socializează, poate se uită la un film, sau-şi dezvoltă sătucul de pe Triburile.
De ce nu vedem acum, atât de mulţi tineri în parcuri, în oraş la plimbare, că la bibliotecă nici nu vreau să mă gândesc. Ar fi bine să ne gândim puţin, şi la viitorul copiilor înainte să le cumpărăm tot felul de gadgeturi, doar pentru a fi în pas cu moda.
Nu spun că, trebuie interzis accesul copiilor la calculator, ci trebuie doar limitat, altfel în câţiva ani, copii din ziua de azi, nu vor putea comunica normal. Se va ajunge acolo, încât nu va circula nimeni pe străzi, restaurantele, puburile vor fi goale, totul se va desfăşura online? Eu sper că NU, repet nu sunt împotriva tehnologiei, dar prefer să mai ies cu prietenii în oraş, să savurăm micile plăceri ale vieţii şi să socializez şi în offline!