Tuesday, September 3, 2013

Aurul de la Roşia Montană se plăteşte! (VIDEO)

De câteva zile se vociferează mult despre exploatarea de la Roşia Montană. Unii au început să protesteze, alţii să-i critice pe cei care protestează! Roşia Montană Gold Corporation investeşte mult în reclame, în promovarea pozitivă, etc. Dar exemple despre exploatările anterioare de ce NU arată?

Nu departe de Roşia Montană, la Roşia Poieni la sfârşitul anilor '70 au început exploatarea de cupru. Sigur, atunci erau alte vremuri, nu contau părerile locuitorilor... 
În locul actualului iaz de decantare de la Valea Şesii, locuiau oameni, erau case, era o biserică, un cimitir...





Au fost nevoiţi să plece! Atunci nu exista internet, nu erau atât de multe ziare, nu erau bloguri, te informai mai greu. Acum e mult mai uşor să te informezi, dar unii parcă nu vor să fie informaţi, ei cred că e bine să înceapă exploatarea, susţin RMGC.
Să vedem cum se comportă cei de la RMGC şi celebra doamnă din reclama cu Roşia Montană:

             

Într-adevăr, dacă începe exploatarea de la Roşia Montană vor fi locuri de muncă, dar această exploatarea nu durează o veşnicie, după ce se termină rămâne în urmă ceva...ceva ce a rămas şi după exploatarea de la Roşia Poieni:


Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer a declarat: „Prin ceea ce s-au angajat cei de la Gold Corporation, noi nu mai trebuie să ne facem probleme legat de protecţia mediului în zonă. În urma negocierilor cu Guvernul, fondul de mediu s-a dublat de la 70 de milioane de euro la 140 de milioane de euro, bani care trebuie depuşi de companie pentru refacerea mediului. Totodată, unde dintre obligaţiile lor este de a reda circuitului agricol 800 ha păşune şi 1000 de hectare de păşune, pentru refacerea cărora vor fi, probabil, angajaţi, cel puţin 500 de oameni din zona munţilor Apuseni. Patrimoniul niciodată nu s-a bucurat de o asemenea atenţie, s-au alocat 70 de milioane de euro pentru patrimoniu cultural. Mingea se află în curtea Parlamentului”

Chiar dacă tehnologia a evoluat de la sfârşitul anilor '70, voi credeţi că într-adevăr se va proteja natura şi nu vom asista la un dezastru ecologic?

Locuitorii din judeţul Alba, pot vota dacă sunt PRO sau CONTRA Proiectului Minier de la Roşia Montană pe Alba24.

Sursa poze: bogdanbalaban.ro