Friday, August 1, 2014

Trudă și sudoare pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar

Criticile curg spre FIFA și oficialitățile din Qatar care se ocupă de organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2022. Pregătirile sunt umbrite de acuzații de corupție și de decesele unor muncitori.


După dezvăluirile e făcute de jurnaliștii de la The Sunday Times, un nou articol realizat de jurnaliștii Robert Booth și Pete Pattisson de la publicația britanică The Guardian arată fața mai puțin cunoscută a emiratului din Asia.

Muncitorii provin din țări sărace și au ales să lucreze în Qatar, pentru a câștiga mai bine decât acasă, dar promisiunile făcute de unele companii care se ocupă cu plasarea forței de muncă nu s-au adeverit la fața locului.

Din investigațiile realizate de jurnaliștii de la The Guardian reiese că, există muncitori care nu și-au primit salariile după 13 luni! Muncitori din India și Nepal trăiesc în condiții greu de imaginat, dorm pe saltele și paturi supraetajate, chiar și 7 persoane într-o cameră, apa este sărată și familiile unor muncitori au acumulat datorii și așteaptă banii din Qatar. Banii care nu vin, deoarece există persoane care n-au resurse financiare să-și cumpere nici măcar biletul spre casă!


Investigația realizată de cei doi jurnaliști britanici, arată constrastul uriaș dintre lumea bogată și cea săracă din Qatar, care pare să nu aibă drepturi. Autoritățile susțin că au ajutat muncitorii rămași fără bani și au realizat probleme majore de care se lovesc acest muncitori. Cert e că organizarea unui eveniment sportiv începe să depășească limitele legale, fenomenul sportiv fiind acaparat de interese economice și politice, iar cei care au în mână frâiele acestui sport atât de iubit, trebuie să analizeze extrem de serios consecințele ce au urmat după alegerea țării oganizatoare. Oare merită fotbalul asemenea sacrificii?