Saturday, June 8, 2013

Au făcut curăţenie?

Pe data de 8 iunie 2012, adică exact acum 1 an Lucian Lipovan redactorul-şef de la Prosport anunţa Curăţenia de vară. Această curăţenia promitea câteva schimbări atât în varianta online a ziarului, cât şi în cea tipărită. Să vedem ce au realizat.


În iunie şi iulie anul trecut, am început să văd puţină diferenţă în articolele publicate, dar şi primele pagini din print erau parcă mai atrăgătoare. Poate această schimbare se datorează şi perioadei respective, deoarece atunci se desfăşurau meciurile de la Campionatul European de Fotbal şi Jocurile Olimpice de vară.
Dar minunea nu a ţinut mult, ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra a avut loc duminică, 12 august. Mă aşteptam ca luni, 13 august pe prima pagină din Prosport să văd ceva despre acest eveniment. Surpriză, pe prima pagină a ziarului(Ediţie Olimpică) era un titlu mare: Stop Steaua! Repet, era Ediţie Olimpică!



Oare a uitat domnul Lipovan de promisiunea: Vom încerca să refacem ordinea firească a valorilor, răsturnată pe nedrept în ultimii ani. Sau meciul Stelei era mai importantă decât ceremonia de închidere a J.O. de vară, care se organizează odată la 4 ani!?

În septembrie 2012 a avut loc o altă competiţie sportivă importantă. Nu e vorba despre fotbal, ci despre tenis. Cu siguranţă aţi auzit de ultimul dintre cele 4 turnee de Mare Şlem, cel din Statele Unite ale Americii, cunoscut sub numele de U.S. Open. Andy Murray a fost câştigătorul finalei masculine de la U.S. Open. Siteurile diferitor ziare tratau acest subiect cu maximă importanţă, dar nu şi ziarele de sport din România. Despre această diferenţă de valoare am scris şi atunci, iar reacţia lui Florin Caramavrov a fost ca a unei persoane care nu are argumente.



Ajungem în 2013. În optimile Europa League, Steaua a întâlnit-o pe Chelsea. Cu această ocazie cei de la Prosport şi Gândul au inventat campania Let’s Talk Football, promovând „o serie de  mesaje încărcate de umor”. O idee bună, dar gestionată prost după părerea mea. Să vedem câteva din aceste mesaje:




Oare nu au exagerat puţin? Dacă alte ţări ar fi făcut aşa ceva, cu siguranţă vedeam în presă mesaje şi reacţii dure. Când francezii au făcut câteva glume în presă, spiritele s-au „aprins” repede. Să nu înţelegeţi greşit, nu-s de acord cu batjocorirea unei naţiuni, dar înainte să facem glume să ne uităm în „curtea noastră”.


Dacă tot am ajuns la echipa din Ghencea, nu cred că e normal ca un ziar de sport care trebuie să publice informaţii obiective şi să trateze în mod egal toate echipele de fotbal din România, are cele mai multe ştiri despre Steaua şi Gigi Becali. Nu am nimic cu echipa FC Steaua Bucureşti, au câştigat campionatul bravo lor, dar nu cred că e ok, ca din 1 ianuarie 2013 până azi, cele mai multe subiecte de prima pagină să fie despre această echipă sau despre Gigi Becali. Atenţie, poate aţi uitat că acest personaj ultra mediatizat a declarat că a cedat toate acţiunile deţinute la Steaua şi el nu figurează în acte ca patron. Atunci presa de ce insistă totuşi să-l prezinte ca atare!?

De la print trecem la online. Aici într-adevăr au schimbat ceva, cândva la începutul lunii mai site-ul are design nou şi titlurile scrise cu roşu au dispărut. Din fericire n-am mai văzut titluri care încep cu: Monumental,Uluitor, Exploziv,Senzaţional sau Fabulos!

 

 







Lucian Lipovan şi cei care lucrează acolo trebuie să înţeleagă, că pentru majoritatea cititorilor calitatea informaţiei contează foarte mult şi chiar dacă Steaua are cei mai mulţi fani în România, există mai multe echipe de fotbal şi alte sporturi care merită luate în considerare. Anunţul făcut acum un an sper că nu a fost doar o vorbă-n vânt şi schimbarea în bine chiar va avea loc.

2 comments:

  1. Astia sunt pro Steaua toata ziua, numai despre ei vezi articole

    ReplyDelete
  2. Sa traiasca Jiji!!!!

    ReplyDelete