Sunday, June 4, 2017

Pe cai, pentru sănătatea copiilor!

Într-o dimineață însorită de sâmbătă, 3 iunie, la Leorinț, în comuna Rădești, la câțiva km de Aiud, Asociația de călărie terapeutică Hip-Tep a organizat Cupa MOL pentru sănătatea copiilor.

La acest eveniment au participat nouă asociații din aproape toate colțurile țării. Spectatorii prezenți la manejul din Leorinț, au asistat la diferite probe, precum voltijă, călărie individuală pe traseu cu obstacole respectiv demonstrație de călărie oferită de preșcolari și școlari.

O îmbrățisare înseamnă mai mult ca orice!

Hipoterapia, devine încetișor un concept din ce în ce mai cunoscut pe teritoriu României. Echitația are un impact mare asupra stării spirituale, mentale și fizice a participantului. Terapia cu ajutorul cailor reduce anxietatea, îmbunătățeste tonusul muscular, crește rezistența fizică și reflexele devin mai rapide.
Balogh Csilla terapeut al Asociației Hip-Tep ne-a declarat, că la acest eveniment cea mai mare importanță nu o are desemnarea unui câștigător, ci integrarea copiilor cu dizabilități și participarea lor la un eveniment care să le asigure o experiență plăcută. Numărul copiilor care participă la hipoterapie la Asociația Hip-Tep e în creștere, dar aici vin și tineri sănătoși care sunt dornici de a face mișcare în natură și nu doar din județul Alba, ci și din alte părți ale României. Au existat cazuri, când primele cuvinte spuse de copii cu dizabilități, participanți la hipoterapie au fost mamă, tată și cal.

Hipoterapia necesită o mulțime de muncă, efort și atenție. Puterea și dăruirea terapeuților e datorată familiei, voluntarilor și nu în ultimul rând copiilor participanți la terapie. Atunci când un copil coboară de pe cal și-ți spune mulțumesc după ce te îmbrățișează, înseamnă mai mult ca orice – au menționat Balogh Csilla și Csaba terapeuți ai Asociației Hip-Tep.

Miklós Melinda, studentă al UBB Cluj, la Facultatea de  Psihologie și Științe ale Educației e voluntar la Asociația Hip-Tep. Ea a ajuns aici, cu câteva luni în urmă și a rămas uimită de dăruirea terapeuților dar și de complexitatea unei ședințe de hipoterapie. Conform ei, este foarte important cum ne apropiem, cum abordăm acești tineri cu dizabilități, deoarece totul trebuie făcut în etape. Relația trebuie construită treptat, nu brusc, pentru a nu speria copilul.

Sâmbătă, cei prezenți la Leorinț, au asistat la un spectacol plin de ritm și bucurie prezentat de Asociația Hip-Tep!