Monday, May 20, 2013

Pe cai toţi suntem egali!

Sâmbătă, 18 mai a fost o zi specială la Leorinţ, un sat din comuna Rădeşti, la aproximativ 8 km de Aiud. Începând de la ora 10, a avut loc evenimentul sportiv ecvestru Pe cai toţi suntem egali organizată de Asociaţia Hip-Tep din Aiud.

Asociaţia Hip-Tep din Aiud, a fost înfiinţată în 2009 şi cu ajutorul hipoterapiei ajută copiii care suferă de diverse boli(sindromul Down, tetrapareză, hemipareză, sau dificultăţi de vorbire). Hipoterapia are efecte beneficie atât fizic(se îmbunătăţeşte tonusul muscular, rezistenţa fizică, echilibrul, reflexele devin mai rapide etc.) cât şi psihic(creşte încrederea în sine, ajută la controlul emoţional, dezvoltă răbdarea persoanei etc.)

La acest eveniment au participat 5 echipe: Asociaţia Táltos Paripa din Covasna, Asociaţia Sportivă Zeki din Reghin, Şcoala Speciala din Paşcani, elevi ai şcolii Axente Sever din Aiud şi membrii Asociaţiei Hip-Tep.

La concursul de îndemânare au participat copii de 3-7, respectiv 8-14 ani. Majoritatea copiilor care au participat la acest concurs de îndemânare, erau cu diferite dizabilităţi.  Ei au trebuit să pună câteva jucării într-un coş suspendat pe un băţ înfipt în pământ, sau să arunce o minge într-un cerc. Pe tot parcursul traseului copii se aflau pe cai, dar erau însoţiţi de terapeuţi. La finalul traseului, se putea observa un zâmbet de satisfacţie pe faţa copiilor care au primit ropote de aplauze de la cei prezenţi la faţa locului.
A urmat demonstraţia de voltijă(gimnastică pe cal), un spectacol de mişcări coordonate, echilibru şi ritm. Pentru încheiere organizatorii au păstrat călăria pe un traseu cu obstacole.



De la doamna profesoară Balogh Csilla am aflat, că la înfiinţarea Asociaţiei Hip-Tep au început cu 5 copii, dar au evoluat şi momentan se ocupă de 50 de persoane, desigur nu toţi sunt cu dizabilităţi. Cei cu dizabilităţi vin săptămânal pentru a participa la terapie, iar restul vin pentru a practica echitaţia.

Asociaţia Hip-Tep are patru cai, dar întreţinerea lor cât şi a pistei necesită o sumă destul de mare de bani, iar sponsorii sunt puţini. Este păcat că sunt puţini care ştiu de efectul benefic al hipoterapiei şi mulţi care dispun de surse financiare nu-i ajută pe cei, care la rândul lor vor să-i ajute pe cei nevoiaşi.

Poze de la evenimentul Pe cai toţi suntem egali:
















Update: Articolul a fost preluat şi de Alba24
Mulţumesc!