Wednesday, December 12, 2012

Iarna în Aiud

De câteva zile e iarnă în toată ţara. Deja din noiembrie autorităţiile anunţau populaţia, că sunt pregătiţi pentru iarnă! A nins cum e şi normal în acest anotimp, şi interesant e, că nici anul ăsta cei responsabili de deszăpezire nu erau pregătiţi 100%. 



După prima ninsoare adevărata, multe străzi erau acoperite de un strat gros de omăt. Au trecut multe ore, până când au apărut câteva utilaje de deszăpezire(sau angajaţi cu lopeţi şi mături), dar normal că n-au fost în stare să cureţe străzile şi trotuarele aşa cum ar trebui. Oare gândeau: "e bine şi aşa, oricum mai ninge..." Corect urmează şi alte ninsori, DAR sub stratul de ninsoare se formează gheaţă şi nu e cumva periculos? La asta nu v-aţi gândit?

Următorul fragment e preluat, dintr-un articol apărut pe portalul Alba24: "Potrivit Instituţiei Prefectului, judeţul Alba este pregătit pentru iarnă. Prefectul Flaviu Cozuc a emis un ordin în baza căruia, în perioada 27-29 noiembrie, a fost efectuat primul control la cele 17 baze de deszăpezire înfiinţate pe teritoriul judeţului de Secţia de Drumuri Naţionale Alba şi S.C. Drumuri şi Poduri Locale Alba S.A. Acţiunea de verificare a fost derulată de către Instituţia Prefectului şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, în prezenţa reprezentanţilor administratorilor de drumuri naţionale şi judeţene...
Autorităţile locale aveau la rândul lor obligaţia de a elabora planurile locale de măsuri şi de a le transmite Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba. 
Un număr de 134 de utilaje – multifuncţionale echipate cu lame, turbofreze, încărcătoare frontale, buldoexcavatoare, autoutilitare, autobasculante, autogradere etc. – peste 3300 tone de sare şi aproape 6000 t de nisip sunt folosite, pe drumurile naţionale şi judeţene, în activităţile de deszăpezire. Concluziile primului control dispus de prefectul judeţului Alba a fost acela că, din punctul de vedere al dotărilor necesare, autorităţile sunt pregătite pentru intervenţiile pe timp de iarnă."

Oare unde e problema: dacă ei sunt pregătiţi, dar totuşi drumurile nu sunt curate, şi şoferii se plâng, că se circulă greu, şi NU dimineaţa devreme, ci în jurul orei 10-11, când deja trebuie să apară rezultatele acestor activităţi de deszăpezire!?

Câteva poze din Aiud, unde oraşul parcă a devenit un loc de depozitare al zăpezii: