Friday, March 30, 2012

Jurnalismul...meserie grea

Calitatea presei din România e criticată de foarte mulţi şi din păcate, de multe ori au dreptate. Cu evoluţia tehnologiei foarte multă lume are acces la internet şi copii petrec prea mult timp în faţa calculatoarelor, navigând pe internet şi comentând articole pe care ei încă nu le înţeleg. Manipulatorii au un public numeros şi în acest fel, le e uşor să găsească persoane care nu analizează informaţiile şi cred ceea ce văd, aud sau citesc în produsele media

Jurnaliştii sunt din ce în ce mai agresivi cu invitaţii lor, folosesc multe clişee şi limba de lemn e prezentă în emisiunile televizate sau în presa scrisă. 

Nu de puţine ori am citit articole fără un conţinut substanţial de informaţii, dar care au fost publicate doar să atragă cititori, cumpărători. Titlurile sunt exagerate, doar pentru a atrage vizitatori. Fuga după rating, clickuri, unici e exagerat, se uită de rolul principal al jurnalistului: să informeze şi să fie obiectiv.
Mass-media are o influenţă foarte mare asupra populaţiei, nu numai informează, ci şi influenţează. Sunt foarte multe emisiuni televizate care oferă aproape zilnic modele de agresiune verbală şi fizică.
Putem vedea subiecte de primă pagină, ştiri care încep cu acte de violenţă. Senzaţionalul contează şi din acest motiv majoritatea redactorilor, producătorilor exploatează slăbiciunea publicului şi nu se sfiiesc să publice astfel de materiale. Cu astfel de subiecte jurnalişti îşi câştigă existenţa, desigur aici nu mă refer la toţi jurnaliştii, dar sunt tot mai puţini aceia care practică jurnalism de calitate.
Se uită de legile care spun că: "jurnalistul este dator să caute, să respecte şi să comunice faptele aşa cum acestea pot fi cunoscute prin verificări rezonabile. În relatarea faptelor şi a opiniilor, jurnalistul va acţiona cu bună-credinţă. Jurnalistul este dator să respecte prezumţia de nevinovăţie. Informaţia trebuie clar delimitată de opinie."(Codul Deontologic al Jurnalistului)

La facultăţile de profil, nu prea se pune accent pe practică din păcate, mai mult contează teoria. Se spun multe, dar legile nu se mai respectă. Tinerii jurnalişti nu prea au şanse, ca după absolvirea facultăţii să lucreze în domeniu, deoarece nu au experienţă, sau prea respectă legea şi codul etic.

În ultimele săptămâni nu am văzut o emisiune, în care să fie respectat codul etic şi deontologic al jurnalistului, doar atacuri, jigniri şi nu în ultimul rând senzaţional. În zilele noaste de cele mai multe ori mass-media devine un instrument al violenţei. Aştept schimbare de mult, dar văd că întârzie...sper că totuşi va ajunge!


Am o rugăminte pentru cei care-l practică: să analizeze ceea ce vor să transmită publicului, deoarece pot distruge sau pot ajuta, depinde de ei, fiecare cuvânt scos pe gură sau scris are consecinţe!
Jurnalismul înseamnă responsabilitate, practicaţi jurnalism responsabil!