Thursday, December 15, 2011

Trei

Este vorba despre trei persoane, pe care le văd aproape în fiecare dimineaţă când mă duc la locul de muncă. Poate credeţi că e o poveste banală, deoarece foarte mulţi dintre noi facem aceste drumuri pentru a ne asigura traiul, dar aceste persoane au ceva mai special după părerea mea.


Primul dintre ei, parcurge în fiecare dimineaţă aproximativ 5 km pe jos ca să ajungă la sediul companiei. L-am întrebat de ce nu foloseşte un mijloc de transport în comun, răspunsul a venit prompt: „am doi copii de întreţinut, abonamentul e destul de scump, iar iarna întreţinerea e şi mai scumpă”. Cu toate că încerca să ascundă tristeţea, ochii lui erau deja aproape uzi. Dar totuşi iarna, când va ninge mergeţi tot pe jos, în frigul ăsta şi în zăpadă, nici măcar nu e asfaltat drumul, am întrebat eu. Atunci nu am de ales, trebuie să merg cu microbuzul, altfel risc să mă îmbolnăvesc şi să nu pot lucra, şi aşa deja încep să am diferite probleme, mă dor picioarele, spatele, dar mai rezist, trebuie să rezist!

Al doilea dintre ei, lucrează ca şi muncitor necalificat la o firmă de prelucrare a lemnului, după ce fabrica unde a lucrat a fost închisă. „Domnule, de aproape un an, merg cu bicicleta zilnic dacă plouă, dacă ninge, dacă e ceaţă, vânt, nu contează, deja m-am obişnuit, mai fac şi sport, dus-întors sunt în total vreo 14 km, nu poluez aşa” spune el cu un zâmbet amar.

Al treilea este un tânăr care a terminat de curând facultatea. Am început să povestesc cu el, şi am aflat că nu lucrează în domeniu, cu toate că are ceva experienţă, dar angajatorii vor minimum 3 ani şi degeaba a demonstrat că poate rezolva multe din cerinţele posturilor pentru care a aplicat, nu a fost angajat pentru diferite motive. Nu a renunţat să spere, e optimist că totuşi va avea ocazia să lucreze în domeniu, şi să demonstreze că cei care nu l-au angajat s-au înşelat. Momentan a trebuit să accepte acest post, deoarece vrea să contribuie şi el la bugetul familiei ştiind că iarna preţul facturilor e mai mare şi nu e uşor în această perioadă pentru ei.

Pe scurt atât despre aceste trei persoane, care m-au impresionat prin atitudinea lor, şi forţa de care dau dovadă. Mulţi dintre noi ar trebui să ne gândim de două ori, înainte să cheltuim banii pe diferite obiecte, care nu-şi au rostul, dar le cumpărăm, deoarece e la modă. În perioada Crăciunului şi nu numai putem ajuta multe persoane, care au nevoie de câte ceva şi nu vor să trăiască în lux, doar decent!

Măcar în perioada asta să fim mai buni, să ne deschidem sufletul ca spiritul şi bucuria Crăciunului să ajungă şi la cei nevoiaşi!

1 comment:

  1. De cele mai multe ori, daca nu ai prieteni si pile pe la firme, nu prea ai sanse, poti sa incerci mult si bine, pana sa ai noroc. Nu e de mirare ca multi pleaca si fac cariera peste hotare!!!

    ReplyDelete