Friday, March 5, 2010

Jurnalismul sportiv de la noi

Sportul, domeniul cu cea mai rapidă dezvoltare în mass-media, nu mai este exilat în ultimele pagini ale ziarelor. În România cele mai cunoscute ziare de sport sunt Gazeta Sporturilor şi Prosport.
Gazeta Sporturilor este cel mai vechi şi longeviv ziar de sport din România. A fost înfiinţat în 1924, dar după apariţia comunismului a fost desfiinţat şi înlocuit cu ziarul Sportul. Vechiul nume şi l-a reluat în 1990. A fost printre primele ziare privatizate din ţară dup 1990. Începând cu anul 1996 acordă titlul de Cel mai bun fotbalist român al anului. Actualmente face parte din trustul Intact.
Prosport este un ziar sportiv, ce aparţine de trustul MediaPro. În unele regiuni ale ţării sunt publicate ediţii ProSport locale adaptate interesului cititorilor din respectivele zone. Articolele în majoritate sunt dedicate fotbalului, dar orice alt eveniment sportiv important poate fi regăsit în paginile ziarului. Ziarul a fost înfiinţat de trustul MediaPro în anul 1997.
Există o rivalitate mare între cele două ziare. De exemplu ambele au bloguri unde pot publica persoane care doresc să devină jurnalişti sportivi. Dar cei de la Gazeta Sporturilor chiar verifică articolele scrise de persoanele care deţin un blog la ei şi dacă văd un articol reuşit e publicat pe site, sau chiar în varianta tipărită a ziarului.
Dar să trecem de la ziare la televiziuni. Mulţi se întreabă de ce nu apare campionatul românesc în cunoscuta emisiune Eurogoals de pe Eurosport. Răspunsul a fost dat de unul dintre jurnalişti sportivi din ţară, şi sunt total de acord cu el.
La noi se face din ce în ce mai puţin jurnalism sportiv. Accentul e pe senzaţional pe scandal. Personaje precum Gigi Becali sau iubitele sportivilor ţin primele pagini ale ziarelor sau sunt subiectul principal al emisiunilor sportive. Desigur cei care sunt producătorii acestor emisiuni, fac în aşa fel încât emisiunea să conţină şi informaţii din sport, dar accentul oricum e pe senzaţional. Apar titluri: Gig Becali şi-a cumpărat ceas unicat, Tănase prins din nou în club alături de bomba sexy. Cu aceste titluri şi genul acesta de ştiri care apar în ziare de sport nu poţi avea pretenţii să apari într-o emisiune cum e cea menţionată mai sus de pe canalul Eurosport, o televiziune serioasă care se ocupă doar de sport.
Desigur nu putem compara bugetul televiziunilor din România cu cele din străinătate, dar şi cu bugetele actuale, dacă vrei poţi face jurnalism sportiv de calitate, dar părerea mea e, că la noi nu se vrea din păcate.

1 comment:

  1. la noi in tara la ce sa te astepti??? sport.ro a devenit un site de tot rasul... posteaza 90% despre Becali.. ar trebui sa face un link separat pentru jiji... nu prea mai sunt jurnalisti la noi....

    ReplyDelete