Tuesday, March 29, 2016

Asigurat în România: lege vs.realitate

După cum știm, sistemul de sănătate din România, nu funcționează tocmai bine.  Cu toate că sunt foarte mulți medici și asistenți bine pregătiți în România, sistemul în sine nu functionează așa cum trebuie. Cardul de sănătate și rețetele electronice nu au adus simplificarea și rapiditatea care a fost anunțată, ba dimpotrivă. Dar să vedem, care e situația cu asigurarea medicală în România.


Chiar dacă beneficiezi de asigurare medicală fiind elev, pensionar sau angajat, de multe ori analizele medicale efecutate la spital sau la alte clinici care au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, trebuie plătite! Oare de ce?

Pentru că, "nu sunt fonduri" e răspunsul primit sau "nu avem locuri luna asta, veniți la sfârșitul lunii și vă programăm pentru luna viitoare sau mai sunați"! Deci tu, persoană asigurată, care normal beneficiezi de un pachet de servicii medicale, care include și câteva analize medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, trebuie să plătești sau să aștepti, poate luna viitoare "prinzi un loc".

Să vedem ce răspuns oferă cei de la CNAS, respectiv cei de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate la întrebarea: de ce o persoană asigurată nu beneficiază de drepturile prevăzute de lege?

(răspuns oferit de CNAS)

(răspunsul primit de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba)

Unii pot spune: "că de ce nu mergi cu un bilet de trimitere de la medicul de familie, pe care să fie selectată opțiunea Urgență și atunci ai prioritate la analize, după cum reiese și din răspunsul primit de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate."

Se pare că nici atunci nu beneficiezi de analize gratuite, deoarece următorul text e afișat într-un spital din județul Alba: "efectuarea analizelor în regim de urgență pe sistemul de ambulatoriu presupune achitarea unei taxe de urgență de 10 lei"!


Deci, legea spune una, dar realitatea e alta și una destul de tristă...